Het digitale voorleesboek van Molle de Bolleboos

Voorleesfilmpje van Molle de Bolleboos

Lees mee!

Molle de Bolleboos

Molle is een jongen van acht jaar, “bijna negen”, zegt hij er altijd achteraan. Molle wil graag negen zijn. Hij is geboren in IJsland en pas twee jaar samen met zijn moeder in Nederland. Zijn haar is heel licht blond met krullen, hij heeft helder blauwe ogen.

En weet je wat hij zelf heel heel belangrijk vindt? Dat hij al zijn melktandjes verwisseld heeft voor grote mensen tanden.. dan moet je wel haast negen jaar zijn!

Molle de Bolleboos Kindervoorlees verhaal 1

Molle is een stoere jongen, hij huilt nooit. Nou ja… bijna nooit. Als hij buiten valt met voetballen of iemand trapt een bal voor zijn voeten weg dan huilt hij wel, maar… dat is van boosheid, want Molle vindt oneerlijkheid gemeen.

Molle de Bolleboos Kinderverhaal 2

In de klas heeft hij alleen maar vrienden. En de meisjes….. ssstttt die zijn allemaal verliefd op hem. De juf vindt hem een prettige leerling en super knap met rekenen en taal. Echt een bolle boos heeft ze aan zijn moeder verteld. Tja en hier zit nu Molle’s grote probleem.

Toen zijn moeder terug kwam van het gesprek met de juf was ze een beetje verdrietig. Ze nam Molle mee naar de bank om met hem te praten. “Wat is er toch mam?” Vroeg Molle.Waarom ben je verdrietig?” Mama probeerde te vertellen wat de juf haar verteld had. Juf zegt dat jij een echte bolle boos bent en dat is heel erg. Je moet niet altijd boos zijn, en bolle boos is dubbel zo erg denk ik. Oei, dacht Molle. Betekent bolle boos dat???? Molle werd nu ook verdrietig, hoe kan dat nou? Ik ben in de klas nooit boos, zeker niet BOLLE, ik heb veel vrienden en de meisjes zijn…..sssstttt verliefd op mij.

Verliefd

Mama vroeg of hij voortaan minder een bolle boos wilde zijn, want ze werd hier erg verdrietig van. De juf vertelde dat ze tevreden was over taal en rekenopgaven van Molle. Dat doet hij zo prima. Dat begreep mama heel goed. Daarom was ze ook een beetje trots op Molle.

De volgende ochtend kwam Molle nog liever en leuker op school dan hij al was, zeker weten dat de juf hem vandaag geen bolle boos zou noemen. Hij lette nog beter op, deed nog beter zijn best. Hij mocht zelfs andere kinderen helpen als ze iets niet goed hadden begrepen. Juf kon trots zijn op Molle.

Molle_de_BolleBoos

Het volgende halfuurtje was Woordenschat. Hier was Molle echt niet goed in, die rare Nederlandse woorden. Hij begreep er soms niets van. Bijvoorbeeld: de was hangt te drogen. Ik was mijn handen. Ik was aan de beurt. Stom stom! Één woord en het betekent allemaal wat anders.  Zo ook met gang: In je huis is een gang. En de gang van een paard, echt raar. Molle was niet zo blij met deze les. Hij lette wel goed op want mama zei dat ze dit extra goed moeten leren omdat ze nu in Nederland wonen. Een meneer op tv vertelde dat de taal in Nederland zuinig was, ze gebruiken sommige woorden wel drie keer. Vreemd toch?

Verschillende maar dezelfde woorden -voorlees verhaal molle de bolleboos

Na de woordenschat les ging Molle thuis een boterham eten. Dat deed hij alleen, want zijn moeder was op een school voor grote mensen om Nederlands te leren. Met zijn tweetjes maken ze ’s avonds huiswerk. Dat vindt Molle super gezellig, zo samen met mama aan tafel werken. Terwijl Molle zijn boterham zat te eten kwam toch weer dat nare gevoel in zijn maag. Brr.. de boterham was echt niet lekker en wilde ook niet wegzakken door zijn keel.

Molle de Bolleboos Boterham

In de middags ging de klas in de kring zitten om School-TV te kijken. Dat was altijd wel interessant. Bart is een drukte maker en kan nooit zijn mond houden terwijl de anderen rustig tv zitten te kijken. “Stil Bart!”, zei de juf. “Anders zet ik je op je kop in de prullenbak.” “Hahaha”, iedereen moet vreselijk lachen. Molle niet. Bah, nu zegt de juf weer iets vervelends, dat is toch helemaal niet leuk voor Bart? Bart zijn mond bleef toch even dicht, maar Molle kon zich niet meer concentreren. Het piekeren begon weer en zijn buik deed pijn.

Nadien ging de juf vragen stellen over School-TV. Iedereen kwam aan de beurt, ook Molle. Doordat hij zo zat te piekeren wist hij geen antwoord op de vraag, je zit te slapen jongen, je moet beter opletten. De juf klinkt nu toch wel erg boos. Iemand stompte hem zachtjes in zijn zij en riep.. hé wakker worden slaapkop en aan de andere kant werd hij zachtjes aan zijn haren getrokken, ik hou je wel wakker mannetje! Haha.. de kinderen en de juf moesten lachen.

School_Televisie

En toen.. en toen.. toen ontplofte Molle. Hij werd boos, zo boos, zo boos was hij nog nooit geweest.. Het was nu doodstil in de klas. De juf keek Molle aan, dit had ze echt niet verwacht van hem.. wat is er toch bolle boos? Molle zei ze, ga jij maar even afkoelen op de gang straks na schooltijd spreken we even over jouw gedrag.

De deur klapte hard achter hem in het slot. Woedend was hij! Huilend van woede, snotterend van woede! Diep onder de kapstok zat Molle daar te snikken.

Molle_op_de_gang

Ineens voelt hij een hand in zijn nek, het is Karel uit groep acht, hij is altijd aardig tegen Molle. Hij trok Molle omhoog en nam hem mee naar de schoolbieb daar gingen ze rustig zitten praten. Karel haalt een verfrommeld papieren zakdoekje uit zijn broekzak nu kon Molle zijn snottebellen en tranen wegvegen. Karel wilde graag weten wat er was gebeurd, jij bent altijd leuk je hebt vrienden, je lacht veel, dus vertel het maar, je bent zo’n bolle boos daarom begrijp ik het niet? Alweer, alweer, jij ook al, schreeuwt Molle, ik ben lief ik probeer alles goed te doen ik probeer andere te helpen en toch ,toch zeggen ze dat ik bolle boos ben. Karel begon te lachen… Molle toch…BOLLE BOOS is juist goed heel goed. Ik ga je juf halen dan praten we verder en dan begrijpt de juf jou ook en jij haar. Molle begon weer te huilen hij was helemaal in de war. Karel is gaan lachen en zegt dat bolle boos goed is. Karel komt terug met een stuk w c papier .”..neus snuiten en tranen weg”. Hij stond nog steeds te glimlachen en sloeg zijn arm om Molle heen en schudde zijn krullebol door elkaar.

Klaas_en_Molle_in_de_bieb

Daar komt juf aan, dat hoor je aan het geklik klak van haar hakschoenen. Ze draagt een dienblad met daarop een kop koffie en twee glazen limonade; zo nu gaan we eens praten. Want weet je Molle, Karel is ook een echte bolle boos, Molle schrok zich suf,,, Karel nee die is juist zo lief en aardig voor iedereen en hij zit al in groep acht??? Hij keek angstig naar zijn grote vriend maar die zat nog steeds te glimlachen. De juf pakte Molle zijn hand… MOLLE de BOLLE BOOS. zei ze luid en duidelijk. Weet je wat dat is Molle? Een bolle boos is iemand die erg knap is in iets, bijvoorbeeld rekenen taal, of juist iemand die niet gauw boos is of die goed kan voetballen of.. die goed kan ontdekken, waarom een jongen van groep vier verdrietig is, zoals Karel. Jij komt uit IJsland en jouw taal is anders dan hier. In Nederland hebben ze vaak hele andere uitdrukkingen en daar is het misgelopen. Ohhh nu begreep Molle het, maar toch was er nog een probleem, waarom moest Bart op zijn kop in de prullenbak? Kijk dat is nou ook weer zo’n rare uitdrukking in nederland, de volgende keer moet je het gewoon vragen en niet meer zo lopen te piekeren, oké?

De_Juf

Nu was hij tevreden, hij begreep het allemaal. Hij wilde nu ook graag naar huis om zijn moeder die rare nederlandse taal uit te leggen. Tot morgen juf en Karel, dan komt MOLLE de BOLLE BOOS weer op school.

Naar_school